Vilka företagsformer finns det i Danmark och vad ska man tänka på om man ska registrera företag i Danmark?
Du kan välja mellan olika företagsformer när du startar företag i Danmark. Skillnaderna visar sig bland annat i antalet ägare, krav på kapital och hur ansvarsfördelningen ser ut. Du kan ändra företagets form senare, om det skulle visa sig att en annan variant passar bättre.
Om du ska registrera ditt företag i Danmark ska du vända dig till Erhvervsstyrelsen.
Om ditt svenska företag handlar med danska företag ska du generellt sett enbart vara registrerad för moms i Sverige. Om du utför momspliktigt arbete eller omsätter varor och tjänster i Danmark, ska det registreras hos den danska Erhvervsstyrelsen.
Ett svenskt företag som handlar med varor eller tjänster i Danmark ska som regel betala danska punktafgifter (punktskatter) eller miljöavgifter till den danska staten. Om ditt företag för in varor från Danmark till Sverige, kan det bli skyldigt att betala punktskatter till Sverige. Generellt sett har Danmark fler punktskatter än Sverige.
Svenska företag med verksamhet i Danmark eller som bedriver handel med Danmark eller ett annat EU-land behöver inte ta ställning till eventuell tullavgift för de varor som förs över gränsen, så länge det rör sig om EU-varor. Skulle det däremot gälla varor som kommer från ett land utanför EU måste du förtulla varorna vid den dansk-svenska gränsen.
Att etablera ett företag utomlands kräver att man är gott rustad med information om de regler som gäller i det aktuella landet.
I vår checklista har vi samlat information om vad du som har svenskt företag bör veta när du vill etablera dig i Danmark.
Räckesbutikens kunder finns i hela Europa, tack vare e-handelsbolagets språkliga satsningar. Fabriken i Ängelholm levererar idag glasräcken till kunder i hela Danmark.
Klara Ek är frilansande operasångerska, bosatt i Köpenhamn och med erfarenheter från att arbeta i både Sverige och Danmark.