Få koll på socialförsäkringen genom Öresundsvägledning
Henrik Malmquist har nyligen firat 20-årsjubileum som anställd på Försäkringskassan, där han de senaste 13 åren har arbetat med att bedöma huruvida personer tillhör den svenska socialförsäkringen. Sedan 2016 har han även arbetat på Øresunddirekts Informationscenter i Malmö, där han får dela med sig av sin kunskap till privatpersoner och företagare i Öresundsregionen, och där han också är en del av Öresundsvägledningen.
Öresundsvägledningen är en gratis tjänst till dig som driver eller vill starta företag i Öresundsregionen. På Öresundsvägledningen får du chansen att introduceras till de viktigaste reglerna och lagarna på båda sidor av sundet. Du erbjuds även vägledning utifrån ditt företags specifika situation. Utöver Henrik och Försäkringskassan kommer du även möta en svensk och en dansk företagsrådgivare, samt representanter från Skatteverket och Arbetsförmedlingen.
Att flera olika kompetenser erbjuds till företagarna skapar en god dynamik på mötet menar Henrik som råder till att man som företagare tar chansen att utnyttja det, och sätter sig grundligt in i reglerna om man går i tankarna om att starta företag på andra sidan Öresund:
”Om man ska driva företag i både Danmark och Sverige, ska man vara grundlig i sin research om vad som gäller i det specifika landet innan man sätter igång sina planer. Möjligheterna är många, men man får inte glömma att det är tal om två olika länder, med olika regler och lagar.” – säger Henrik Malmquist, representant för Försäkringskassan på Øresunddirekt.
Några av de frågor som företag ofta stöter på när de vill etablera sig på andra sidan sundet gäller socialförsäkringen. Reglerna påverkas av i vilket land som arbetet kommer att utföras i.
Om ditt företag till exempel har anställda som utför sitt arbete i Danmark är det danska regler som gäller oavsett om företaget har sitt huvudkontor i Sverige. I ett sådant fall ska företaget betala danskt AM-bidrag, vilket skiljer sig ifrån de svenska arbetsgivaravgifterna.
Detta är enligt Henrik ett tillfälle då det kan vara en bra idé att få professionell vägledning.
”Dansk och svensk socialförsäkring finansieras på helt olika sätt. Dansk socialförsäkring kan för företagen uppfattas som billig, medan den svenska social försäkringen däremot ofta uppfattas som dyr.
”Hur, var och i vilken verksamhetsform arbetet utförs påverkar i vilket land personalen är socialförsäkrad. Det är därför viktigt att man som företagare tar hänsyn till socialförsäkringen när man driver företag tvärs över Öresund.” Berättar Henrik som speciellt uppmanar mindre företagare att ta emot Öresundsvägledning.
Om man först får koll på reglerna innan du etablerar dig i det aktuella landet så slipper man potentiellt dyra och besvärliga möten med myndigheterna. I stället får man chansen att njuta av en region som kryllar av möjligheter och potential för företagare:
”Det finns ett växande intresse för att driva företag i Öresundsregionen, men det borde vara ännu större. Regionen erbjuder massor av möjligheter och potential för de flesta företagare", avslutar Henrik.
Faktabox: Socialförsäkring under coronapandeminTänk på att hemarbete på grund av coronavirus/covid-19 inte påverkar din socialförsäkring. På grund av den ökade mängden hemarbete under coronapandemin har Udbetaling Danmark och Försäkringskassan enats om ett undantag i reglerna för vilket lands social försäkring öresundspendlare tillhör samt var arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter. Undantaget gäller tillexempel om din medarbetare är bosatt i Danmark och arbetar i Sverige – eller omvänt – men på grund av coronavirus/covid-19 har behövt arbeta hemifrån. I ett sådant tillfälle påverkas inte socialförsäkringstillhörigheten. |